Nowości


Dzień Dobry

Zapraszamy Cię do wzięcia udziału w projekcie badawczym do pracy doktorskiej z Katedry i Zakładu Stomatologii Zachowawczej i Endodoncji PUM
pod kierownictwem prof. dr hab. n. med. Jadwiga Buczkowska-Radlińska.

Tematem projektu jest wpływ diety białkowo-tłuszczowej na zdrowie jamy ustnej oraz liczebność bakterii próchnicotwórczych w ślinie.

Badanie to ma na celu ustalenie zależności pomiędzy dietą zawierającą ograniczone ilości węglowodanów a liczebnością bakterii próchnicotwórczych w ślinie oraz stanem jamy ustnej pacjentów.

Kim jest nasza doktorantka?

Dzień dobry, nazywam się Martyna Zielińska. Mam 29 lat, w 2012 roku ukończyłam Pomorski Uniwersytet Medyczny na kierunku lekarsko- dentystycznym. Od 2015 roku szkolę się w dziedzinie chirurgii stomatologicznej. Pracuję w 109 Szpitalu Wojskowym oraz w kilku gabinetach prywatnych w Szczecinie i Stargardzie. Zarówno w pracy jak i w życiu najważniejsza jest dla mnie profilaktyka a najbardziej interesuje mnie rola odżywiania w zachowaniu i odzyskiwaniu zdrowia. Wolne chwile spędzam na siłowni szykując się do zawodów sylwetkowych, których jestem miłośniczką.

ZAPROSZENIE DO BADANIA

Klinika i Zakład Stomatologii Zachowawczej i Endodoncji PUM w Szczecinie

Zapraszamy wszystkich chętnych do wzięcia udziału w badaniach mających na celu zbadanie korelacji między dietą białkowo- tłuszczową (niskowęglowodanową) i ryzykiem próchnicy zębów.

Badania polegają na:

1) badanie jest anonimowe, bezpłatne i nieinwazyjne, wykonywane w Klinice i Zakładzie Stomatologii Zachowawczej PUM w Szczecinie przy ul. Powstańców Wielkopolskich 72

2)  przed rozpoczęciem wykonujemy podstawowe badanie stomatologiczne jamy ustnej, obserwujemy liczebność próchnicy zębów, wypełnień, stan błony śluzowej oraz nieinwazyjne badanie liczebności bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy w ślinie

3) następnie zmieniamy nasze nawyki dietetyczne na okres 12 tygodni, ograniczając źródła węglowodanów do minimum- poniżej 100/150g na dobę w zależności od stopnia aktywności fizycznej oraz ograniczając produkty przetworzone. Staramy się spożywać dużo mięsa, warzyw, orzechów, trochę owoców o niskim indeksie glikemicznym. Nie ograniczamy źródeł białka i tłuszczy. Jedynym źródłem węglowodanów są świeże owoce o niskim indeksie glikemicznym oraz niektóre warzywa skrobiowe- ziemniaki i bataty.

4) po minimum 12 tygodniach wracamy i wykonujemy ponownie takie samo badanie stomatologiczne jak na początku

Co zyskamy:

– trzy bezpłatne przeglądy stomatologiczne oraz rabaty na leczenie stomatologiczne

– ocenę indywidualnego ryzyka wystąpienia próchnicy oraz chorób jamy ustnej

– bezpłatne porady w zakresie stosowanej diety oraz jej wpływu na stan jamy ustnej

-zaplanowanie indywidualnego planu profilaktyczno- leczniczego mającego na celu optymalizację stanu jamy ustnej

– poprawę samopoczucia, funkcjonowania układu trawiennego

– redukcja tkanki tłuszczowej

– spadek retencji wody w organizmie

– przyczyniamy się do odnalezienia nowych, skuteczniejszych metod walki z chorobami ogólnymi i stomatologicznymi

NA BADANIE MOGĄ ZGŁASZAĆ SIĘ OSOBY BĘDĄCE NA DIECIE LOW CARB, NIEZALEŻNIE OD DŁUGOŚCI JEJ TRWANIA.

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji lub wziąć udział w badaniu, skontaktuj się ze mną mailowo: martynazielinska@dentystka.szczecin.pl

telefonicznie: 506-643-004

Grupa Facebook: Zdrowe Zęby i Ciało na LCHF

Zdrowe Zęby i Ciało na LCHF